Presse
 
 

Millionluksuslejligheder bygges til slaveløn

80 luksuslejligheder til seks millioner kr. stykket skal bygges i Ørestaden af polske håndværkere. Den polske entreprenør Nova Bau giver slavelønninger på 12 kr. i timen. Byggefagene indleder konflikt og kræver overenskomst.

I morgen tidlig, tirsdag den 24. oktober, indleder Byggefagenes Samvirke i København en ny konflikt med det polske firma, Nova Bau. Firmaet er i gang med at bygge 80 luksuslejligheder og 600 underjordiske parkeringspladser i den nye etape af Ørestaden Syd på Ørestad Boulevard 55.

- Vi kender jo Nova Bau fra tidligere, hvor de også har underbetalt vores polske kolleger, siger Palle Bisgaard, formand for bygningsgruppen i Træ-Industri-Byg afd. 27, der er en del af Byggefagenes Samvirke.

Sammen med de andre fagforeninger i samvirket indledes der tirsdag morgen en lovlig sympatikonflikt på byggepladsen for at skaffe ordnede forhold.

- I sidste uge var vi på pladsen. Firmaet Høpfner A/S, som udfører arbejdet for bygherren Dansk Olie, har hyret polske Nova Bau som underentreprenør. Firmaet fik en uge til at bringe overenskomsten på plads. Men i dag nægtede de at skrive under på overenskomsten. Derfor er der ikke andet at gøre, end at stoppe dette ublu firmas udnyttelse af vores polske kolleger, siger Palle Bisgaard.

Der går et sjak på omkring 25 polske håndværkere på pladsen. De er der 12 timer om dagen fra mandag til fredag og 8 timer om lørdagen. Efter de oplysninger, Byggefagenes Samvirke har kunnet fremskaffe, aflønnes håndværkerne med 12 kr. i timen.

En sympatikonflikt betyder, at alle organiserede arbejdere lovligt kan nægte at levere materialer til noget arbejdet overhovedet på hele pladsen og de ansatte kan nedlægge arbejdet.

Yderligere kommentarer hos Palle Bisgaard på: 23 24 32 51

Den 23. oktober 2006