Presse
 
 

Byggearbejdere tager til genmæle mod mediekampagne

Den mediekampagne, der på det seneste har kørt mod håndværkere, får nu Byggefagenes Samvirke i København til at tage til genmæle. Det sker på en konference onsdag den 23.  november.

- Der er snart ikke det, vi ikke er blevet beskyldt for, siger Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke i København. Alt lige fra at være mafiaorganisationer, der opkræver beskyttelsespenge, over at tvinge udenlandske kolleger ud af landet og til at være uduelige til at slå et søm i uden at det bøjer.

- Det gider vi simpelthen ikke høre på længere. For sådan forholder det sig ikke – ud over altså i de fremstillinger, som bliver kolporteret af fribyttere på byggemarkedet.

Byggefagenes Samvirke er en sammenslutning af 16 fagforeninger i Købehavn, som organiserer folk inden for byggeriets forskellige funktioner. På den konference, som finder sted onsdag den 23. november, kl. 6.45 – 15.00 hos Dansk El-forbund, Tikøbgade 9 på Nørrebro i København, vil tillidsfolk fra fagforeningerne diskutere, hvordan organiseringen af udenlandske kolleger kan styrkes, hvilke konsekvenser åbningen af grænserne får for ’den danske model’ og hvilke udfordringer, det stiller de faglige organisationer over for. Fra Tyskland og Storbritannien er der inviteret indledere til at holde tale om erfaringer med det faglige arbejde i disse lande.

- Jeg er godt klar over, at det ikke helt passer ind i den historie, som visse medier og byggebagmænd gerne vil have fortalt, nemlig at vi er ude på at smide ’polakkerne’ ud af landet. Men det er forkert. Vi har intet problem med vores udenlandske kolleger.

- Det eneste vi siger, er at skumle bagmænd og pengegriske ’forbrugere’ ikke skal have lov til at udnytte folk, underbetale dem og skalte og valte med deres liv og helbred. For det er sådan, det foregår mange steder i dag rundt om på villavejene, i sommerhusområderne og hvor der ellers skal bygges om, fordi folk har fået friværdi mellem hænderne.

- Det er fint at få bygget. Det skal bare ske på ordnede og lige vilkår. Vi har bygget vores overenskomstsystem op igennem mere end hundrede år. Det vil vi ikke sidde med hænderne i skødet og se smuldre, blot fordi en lusket byggematador vil score kassen på at udnytte vores kolleger fra østlandene, siger Anders Olesen.