Presse
 
 

Byggefagsfolk vil have en håndværkerformidling for østarbejdere

- Skal forholdene på arbejdsmarkedet sikres til gavn for os og for forbrugerne, så skal der laves nogle klare regler for, hvordan udenlandske kolleger kan sikres lige vilkår. Det kan en håndværkerformidling hjælpe til med, siger formanden for Byggefagenes Samvirke, Anders Olesen.

Flere end hundrede byggehåndværkere fra de københavnske fagforeninger var onsdag den 23. november 2005 kl. 7 om morgen samlet til en konference for at diskutere, hvad der kan gøres for at sikre en bedre organisering af de udenlandske bygningshåndværkere.

- Det har føget med beskyldninger om bestikkelsespenge, mafia og uduelige håndværkere. Det er vi ikke enige i, men vi skal jo videre. Derfor er vi interesserede i at få oprettet et organiseret system til hyring af udenlandsk arbejdskraft som et skridt i den rigtige retning. Meget gerne i samarbejde med Dansk Byggeri, de udenlandske fagforeninger og via ambassaderne. Det kan også skabe ordnede forhold på det ’grå’ formidlingsmarked, som findes i dag med sære hjemmesider og tvivlsomme bagmænd.

- Forbrugerne skal ikke tages som gidsler, blot fordi der er meget blus på kedlerne i byggeriet her i landet. Vi bidrager meget gerne til at få folks køkkener og badeværelser sat i stand. Men det skal selvfølgelige ske på lige vilkår og under ordnede forhold.

Også de faglige hovedforbund kom til debat, og fra deltagerne blev det efterlyst, at de aktive fagforeninger fik noget mere støtte til organisering af arbejdet med sikring af overenskomsterne og få de udenlandske kolleger med i fagforeningerne.

- Det ulmer på byggeområdet. Ikke bare med byggeaktivitet, men også faglig grøde blandt de aktive folk. Det er utrolig positivt, for det tegner godt for mulighederne for at få bygget en solidaritet med ’den polske blikkenslager’, slutter Anders Olesen.